VaNoWriMo-update: standalone of duology?

Het boek waaraan ik momenteel aan het werken ben voor mijn VaNoWriMo-project (meest recente update hier) was altijd al gepland als een standalone. Toen ik gisteren echter de 70K-mijlpaal bereikte na een door de regen geïnspireerd sprintje van bijna 2,5K, begon ik daar serieus aan te twijfelen … Kon ik dit verhaal wel afmaken in één boek?

Ik begon het gevoel te krijgen dat ik aan het rushen was naar iets dat nog heel ver weg was: de eindmeet. En ik heb er zelf een hekel aan als het einde van een boek dat ik aan het lezen ben zo in zeven haasten geschreven lijkt. Maar zo begon mijn eigen manuscript zich nu tegen mijn wil in ook een beetje te gedragen – de rebel dat ‘ie is! (Neen hoor, ik was het zelf, brok ongeduld die IK ben).

Tuurlijk zou ik kunnen proberen om dit verhaal af te werken zoals het gepland was, maar ik denk dat er méér in zit dan ik erin kan proppen op de limiet van 100.000 woorden die al erg ruim genomen is voor een YA-boek. (Mijn doel was een zeer mooi gemiddelde van 85K). Dus ja … Toch maar een duologie dan? Ik keek er echt naar uit om het verhaal af te ronden in één keer, maar ik denk niet dat het haalbaar is. Dat doet noch de personages, noch het verhaal eer aan. Ook zouden er nogal plotse tijdsprongen in voorkomen die het nog allemaal wat haasteriger maken, terwijl dat wel zo gepland was. Als ik de boeken indeel in twee delen, valt één van de grote tijdsprongen alleszins samen met de split.

Hmmm … Ik veronderstel dat ik met het schrijven van deze blogpost al een beetje heb ingezien dat het inderdaad eerder een duologie moet worden. Zou ik het nog snel kunnen afhaspelen? Ja, maar niet op een overtuigende manier die de lezers voldoening zal geven wanneer de laatste pagina gelezen is. Maar dat betekent dus wel dat ik ‘back to the drawing board’ moet wat deel 1 betreft, gezien de spanningsboog dan opeens niet meer goed zit … Manuscripten, doen ze nu eens nooit wat je wilt dat ze doen als schrijver?

Wat zijn jullie meningen over standalones vs. duologieën? Van die laatstvernoemde zijn er niet zo veel, eigenlijk alleen maar Inside Out/Outside In. Welke kennen jullie er nog? 

8 thoughts on “VaNoWriMo-update: standalone of duology?

  1. Op zich maakt het mij niet zo gek veel uit, zeker als je het gevoel hebt dat het anders afgeraffeld wordt lijkt het me vrij logisch er een duologie van van te maken. Ik had de afgelopen tijd wel zoiets, van hé er zijn best een hoop duologieën. De Mind Games duologie van Kiersten White, de Split Second duologie van Kasie West, De Reboot duologie van Amy Tinterra, de Anna Dressed in Blood duologie van Kendare Blake en de Eon duologie van Allison Goodman. En ook Gayle Forman heeft er twee geschreven, Als ik Blijf en Haar Dag. Dus ik ken er (naast die van Maria V. Snyder) nog 7 😛

    • Inderdaad wel origineler, maar ben wat bang dat mensen denken van ‘oh, had je niet genoeg inspiratie voor een trilogie misschien?’ of net dat ik er extra geld probeer uit te slaan door het verhaal te splitsen of zo (not likely als selfpubber :p). Maar misschien denk ik er te veel over na! Laten we er maar gewoon voor gaan: duologie, here I come!

  2. Een duologie?! Wat grappig, dat woord kende ik nog niet. =3 Maar ik snap wel wat je bedoelt. Ik denk dat 2 boeken best een gaaf idee is! Een trilogie of een hele serie is wel erg veel werk, dus als je dan inspiratie genoeg hebt voor twee boeken: Waarom niet? =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s