Recensie: Donkere Invloed (Robby De Letter)

unnamedGisteren kreeg ik een mailtje van auteur Robby De Letter (wat een fantastische achternaam voor een schrijver trouwens!) om te vragen of ik geïnteresseerd was in het recenseren van zijn zopas verschenen verhaal ‘Donkere Invloed’. Hoewel het niet meteen mijn genre leek, wou ik het graag de kans geven om me te overtuigen. De knappe cover droeg daar ook zeker toe bij.

Donkere Invloed vertelt in op de kop af 50 pagina’s het verhaal van Lucas, een man voor wie het leven echt geen seconde meezit. Tot hij na een traumatische gebeurtenis een mysterieuze oude man ontmoet in het park die belooft dat het allemaal van hem kan worden – een succesvolle zaak, een gelukkig gezin, een prachtige vrouw … Too good to be true? Dat zag je zeker al komen!

Het verhaal begint met een nogal weemoedige klaagzang van het hoofdpersonage. Hierdoor wordt de druilerige sfeer prima geschept, maar misschien was het wel leuker geweest om met een flashback naar de ruzie waarnaar Lucas verwijst te beginnen zodat er vanaf het begin al wat dialoog in zat, in plaats van een nogal passieve terugblik op de feiten. Dit zou ook wat meer duidelijkheid scheppen over de onderlinge relaties tussen de personages, waar dit nu veeleer vaag bleef.

Qua schrijfstijl is het verhaal behoorlijk Vlaams, wat naar mijn mening zeker wel bijdraagt aan de geloofwaardigheid van de personages en de sfeerschepping. Nederlandse lezers zouden hier echter een beetje moeite mee kunnen hebben (ik spreek soort van uit ervaring als BE-auteur met veel NL-lezers – krijg het zelf ook regelmatig te horen), vooral in het eerste hoofdstuk.
Wat me qua taalgebruik een beetje stoorde was hoe Lucas en zijn zus elkaar ‘sissie’ en ‘bro’ noemen. Zo een verengelst koosnaampje verwacht je eerder in een tienerboek dan in een verhaal over een volwassen man. Maar dat is natuurlijk maar een detail en het voegt wel persoonlijkheid toe aan het geheel.

Het tempo van het verhaal loopt lekker, zoals je ook verwacht van een short story – ik heb het alleszins in één keer uitgelezen. Hoewel het idee niet erg origineel is, is de uitwerking door de auteur wel prima verwezenlijkt en kan je hierdoor moeiteloos in de sfeer komen. Het was niet helemaal mijn ding omdat ik zoals jullie wel weten vooral YA fantasy en dystopian met romantische inslag lees, maar dat wil niet zeggen dat Donkere Invloed niet 100% slaagt in zijn opzet en dus zeker wel een publiek zal vinden.

Samengevat: een kort verhaal dat ideaal is om te lezen op een regenachtige dag van vandaag. En het park ga ik deze week maar even ontwijken, denk ik 😉

Wil jij Donkere Invloed ook een kans geven? Je kan het boek downloaden via Smashwords! Als je ervan genoten hebt zou ik zeggen van ook zeker De Ziener van Kevin Valgaeren te lezen of Engelenbloed/Engelenveer van Olga Hoekstra als je het liever in de wat vrouwelijkere YA zoekt. 

facebookbanner

2 thoughts on “Recensie: Donkere Invloed (Robby De Letter)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s