Het covercreatieproces van Tweedehands Vleugels

Geïnteresseerd in een eeeeeeexclusieve blik achter de schermen van mijn creatieproces voor de cover van Tweedehands Vleugels? Jazeker? Dat komt goed uit!
Met enige schaamte (want ja, die eerste poging was best wel een fail), deel ik vandaag de drie stadia die de cover van mijn boek doorlopen heeft vooraleer de finale versie te worden die jullie intussen vermoedelijk wel kennen. Indien neen, not for lack of trying on my part 😀

Dat de cover overwegend oranje moest worden, was voor mij van meet af aan al duidelijk, zoals je kan zien. Wat al de rest betreft, is er in de designen toch best wel veel veranderd doorheen de jaren. Zeg eigenlijk maar: alles.

PS: Sorry van de watermarks, maar gezien de eerste twee covers niet gemaakt zijn met aangekochte stock, kan het niet anders!

Cover 1: De schaduwige silhouetten van Lucy en Max

oudecover11Ik kon toen duidelijk nog niet zo super met Photoshop overweg, maar euh, verdienstelijke poging – toch? Je ziet het silhouet van een ontvleugelde Lucy met haar dagboek en haar veerpen, en centraal in de verte staat Max wat ongemakkelijk te zweven.

Hoewel deze cover het verhaal heel goed weergeeft en ik het wel leuk vond om het exacte uiterlijk van de hoofdpersonages op deze manier mysterieus te houden, vond ik hem uiteindelijk toch niet aantrekkelijk genoeg en eigenlijk ook gewoon te amateuristisch gemaakt. Nochtans ben ik er destijds heeeeeel lang aan bezig geweest!

Cover 2: De gemorphte gezichten van Hayley McFarland & Daniel Radcliffe

oudecover22Deze poging stamt duidelijk uit mijn langdurige fotomanipulatieperiode, waarin ik zowat op dagelijkse basis de gezichten van Robert Pattinson en Kristen Stewart op andere lichamen plakte om dan zo Twilight-fan art te maken.

Deze techniek paste ik ook toe voor cover numero twee. Ik gebruikte de gezichten van Hayley McFarland (de dochter uit Lie to Me, die voor mij heel erg op Lucy lijkt) en – compleet onherkenbaar hierop, dus geloof het of niet – onze enige echte Harry Potter, Daniel Radcliffe.

Lucy houdt haar zakhorloge vast en je kan de geweldig groene ogen van Max al herkennen. De vleugels van Lucy zijn wat doorzichtig gemaakt om het verlies ervan te symboliseren en dan vliegen er ook nog wat witte en zwarte veertjes rond.

Hoewel ik persoonlijk wel fan ben van deze cover, is ‘ie gewoon een beetje too much denk ik. Maar je hebt wel een heel duidelijk beeld van de personages, dus daar ben je voor of tegen!

Cover 3: De finale versie met Lucy front and center

vleugelscoverFINAL2Dit is intussen de cover zoals jullie ‘m kennen! Enkel Lucy wordt erop afgebeeld (sorry Max, jij komt nog wel aan de beurt) en buiten de doorschemerende engelenvleugels, geeft de cover niet erg veel prijs van het verhaal.

Het design is simpeler, maar naar mijn mening (en hopelijk ook die van jullie) stijlvoller en professioneler. Het stockmodel heeft wel een zeer drastische transformatie ondergaan (zoals je kan zien in deze oude blogpost) om op Lucy te lijken. Gelukkig zat haar haar al goed en was de jurk perfect!

 

En, welke is uiteindelijk jullie favoriet? 

 

18 thoughts on “Het covercreatieproces van Tweedehands Vleugels

  1. De laatste cover is overduidelijk het beste. 🙂 Ik vind de kleuren en het design (zelfs de blik in Lucy’s ogen) super aantrekkelijk!

  2. ik vind op zich cover 1 ook wel gaaf. 3 zou ik eerder oppakken denk ik… maar 1 is wel echt heel mooi 😀

  3. Leuk om ze zo eens alle drie op een rijtje te zien staan. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de eerste cover het leukste vind, die zou ik ook het snelste vastnemen wanneer ik in een boekenwinkel aan het rondsnuffelen ben.

    • Oh wat vreemd, mijn reactie van gisteren hierop is blijkbaar verdwenen of niet opgeslaan :-/ Nog een keertje dan! Ik vind het wel leuk (en erg verrassend vooral) om te horen dat cover 1 alsnog enige populariteit geniet, dat had ik echt niet gedacht 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s