Inside Out, Maria V. Snyder (4,5/5*)

15979986Beter dan Divergent! (Yeah I said it)

Ik had Inside Out van Maria V. Snyder al vaak zien staan in de etalage van een krantenwinkel in Brussel-Noord waar ik destijds dagelijks voorbij kwam. Een te mooie cover voor die stoffige etalage in het meest deprimerende station van België, vond ik altijd al.
Ik keek er wel eens naar als ik er passeerde en ben daardoor toch altijd wat nieuwsgierig gebleven naar de ‘inside’ van Inside Out. Dus toen het boek tweedehands werd aangeboden op de Facebookpagina van Boekenfans, aarzelde ik geen seconde: van mij, van mij!

En wat heb ik nu spijt dat ik dat stoffige boek niet al maanden eerder van zijn etalagegevangenis gered heb! Jongens, dit boek is beter dan Divergent – echt waar. Een sticker op de voorkant belooft dat dit aangeraden leesvoer is voor THG-fans, en dat klopt ook wel, maar ik denk vooral dat het een verhaal is dat liefhebbers van Divergent en The Maze Runner, maar ook Across the Universe en de film Snowpiercer enorm zal aanspreken.

Hoofdpersonage Trella – die Koningin van de Buizen genoemd wordt – heeft veel weg van Tris uit Divergent: ze is klein en tenger en (op het eerste zicht) egoïstisch en dapper zoals Tris. Verder wordt ze net als Katniss uit THG zelfs door mensen die dicht bij haar staan een beetje gezien als een kil iemand die weinig om anderen geeft en zich beter voelt dan haar districtgenoten of in dit geval: medesloven, de werkerbijtjes op de onderste niveau’s van Binnen.

Maar hoe verder het verhaal vordert, hoe duidelijker het wordt dat Trella dat afstandelijke voorkomen alleen maar als pantser gebruikt, en dat er diep in haar net een heel erg loyaal, geëngageerd, moedig en zorgzaam persoon schuilt.
Net als Katniss in de rol van Mockingjay geduwd wordt, komt ook Trella opeens onbedoeld aan het hoofd van haar eigen revolutie te staan. Maar met een cast van waardige randpersonages aan haar zijde, draagt ze die last op indrukwekkende wijze op d’r smalle en jonge schouders.

Voor een liefdesdriehoek hoef je hier niet te vrezen, maar een randje romantiek is wel aanwezig – al is dat zeker niet de hoofdfocus van Inside Out. Ik vond Riley erg cute en dat hele schaapjesgedoe maakte het op de nodige momenten net wat luchtiger.
Verder is dit een boek met veel spanning, veel actie en vooral: een hoofdpersonage dat nooit eens iets idioots doet! Dat vond ik wellicht het beste aan dit boek. Al haar acties zijn logisch voor de lezer. Dit maakte haar ook erg relatable, zelfs al is haar situatie dat nou niet bepaald.

Wat ik persoonlijk wat minder vond aan dit boek waren allereerst de namen van enkele hoofdpersonages. Trella, de MC, lijkt haar naam gekregen te hebben op dezelfde manier als Renesmee, maar dan met Tris en Bella als namesakes – al denk ik dat dat toch wel toeval is. Ook deed het me een beetje denken aan het Nederlandse woord ‘troela’, wat natuurlijk ook niet zo’n positieve associatie is.
Ook Cogon vind ik trouwens echt een absolute rotnaam voor een belangrijk en geliefd personage. Geen idee hoe je het uitspreekt in eender welke taal, maar het doet me vooral denken aan ‘cochon’ (Frans voor varken).

Ook had ik wat moeite met de tijdsberekening die ze er hebben. Er wordt namelijk geteld in weken en centiweken, wat ik overigens wel een zeer origineel concept vond. Dit zorgde bij mij soms wel voor wat verwarring (sorry, slecht in wiskunde :p) maar uiteindelijk besloot ik daar gewoon wat overheen te lezen en me niet druk te maken om de omrekening.

Soit, conclusie: een dikke aanrader voor iedereen die na Divergent een beetje in een dystopisch leesgat viel. Maria V. Snyder is een van de weinige auteurs die vanaf zin 1 een hele klare schrijfstijl heeft en daarmee geloofwaardige en logisch redenerende personages neerzet in een geheel eigen setting waarin liefhebbers van het dystopische YA-genre zich desalniettemin direct thuis zullen voelen.
Zeer benieuwd naar deel 2, Outside In! Als het goed zit landt die ergens volgende week op mijn dorpel dankzij Harlequin 🙂

Het boek kost nog geen 10 euro op Bol dus daarvoor moet je het niet laten: klik hier om te bestellen.

bannerxxxx copy2

 

10 thoughts on “Inside Out, Maria V. Snyder (4,5/5*)

  1. Ik snap dus ook niet goed waarom beide super leuke boeken niet meer bekend zijn geworden terwijl dat bij andere wel het geval is. Ik vond ze net als jij trouwens beter dan Divergent.

    • Ja precies! Ben blij dat ik niet de enige ben die er zo over denkt 🙂 Mss ligt het aan te weinig marketing rond het boek of zo? Dus dan zullen wij het op ons moeten nemen om er reclame voor te maken hé! ^^

  2. Ik vond Inside Out best een aardig boek, maar ik kan niet echt zeggen dat ik het beter vond dan Divergent. Wel vreemd dat het niet zo bekend is, want ik kan me wel voor stellen dat het veel jongeren die dystopians lezen zou aanspreken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s