Filmrecensie: Transcendence

Johnny-Depp-TranscendenceAangezien ik Cress wegens mijn slakkenleestempo van het moment (moesten slakken kunnen lezen) nog altijd niet uit heb, wissel ik graag nog ’n keertje af met een film- in plaats van een boekrecensie. Gisteren ging ik namelijk naar Transcendence, de nieuwste van Johnny Depp, en die heeft me even goed gesmaakt als de obligate cinemapopcorn erbij!

Men neme een eetlepel Revolution (de tv-serie), een snuifje The East (film) en een flinke schep The Adoration of Jenna Fox (boek) en mengen het geheel met een mannelijke sterrencast bestaande uit Johnny Depp, Morgan Freeman, Paul Bettany en Cillian Murphy. Even in de Hollywood-blender en tadaa: je hebt Transcendence! Toch ‘transcendeert’ deze film de som van de delen met gemak tot een geheel dat tegelijkertijd heerlijk futuristisch en spookachtig relevant is voor het nu van morgen.

Transcendence vertelt het levensverhaal van doctors Will (Johnny Depp) en Evelyn Caster, ’s werelds meest gerespecteerde researchers op gebied van advanced Artifical Intelligence. Wanneer een rebellengroep een aanslag pleegt op Will’s leven, komt hun onderzoek echter noodgedwongen in een stroomversnelling terecht. Ze ontwikkelen met het bewustzijn van de stervende doctor een A.I. die de grenzen van het theoretisch mogelijke in één slag doorbreekt en razendsnel uitgroeit tot – hoe kan het ook anders – een entiteit die de wereld soort van wil overnemen.

Maar in tegenstelling tot ontploffingen en boosaardig robots, zijn het hier de ethische kwesties rond het bestaan van zo’n zelfbewuste A.I. die de film stuwen: langs de ene kant is de vooruitgang die dankzij Will’s A.I. geboekt wordt van onschatbare medische en ecologische waarde, langs de andere kant hebben ze niets meer of minder dan een God gecreeërd die zich niet langer beperkt tot een hard drive of zelfs maar het godganse internet.
Wanneer gaat vooruitgang te ver?

Als je Johnny Depp hier verwacht te zien in één van zijn gekostumeerde, hevig gemaquilleerde typetjes, zal je van een kale kermis thuiskomen. Hoewel hij de hoofdrol vertolkt, is hij fysiek niet eens de grootste aanwezigheid in deze film. Laat ons zeggen dat hij schittert zowel door afwezigheid als door alomtegenwoordigheid!

Gelukkig is de supporting cast ook niet min. Paul Bettany, een acteur die ik altijd weet te appreciëren, zit moeiteloos in zijn rol gegoten. Morgan Freeman duikt dan weer op als de eeuwige stem der rede, zoals we hem het liefst zien. Hoewel ik Rebecca Hall niet 100% overtuigend vond in haar rol van Evelyn Caster (en dus de nogal jonge echtgenote van Depp), bewijst ze hiermee wel dat ze klaar is voor rollen die groter zijn dan een snel vergeten randpersonage in Iron Man 3.

transcendence_ver4_xlg

Spijtig dat Transcendence op IMDB maar een magere 6,4 krijgt, want wat mij betreft is deze film toch zeker en vast een een dikke 8,5 waard. Ik houd nu eenmaal van films die aanzetten tot nadenken en die het gewicht van ethiek in de waagschaal leggen tegenover onvermijdelijke en wat mij betreft ook hoognodige technologische vooruitgang. Als je de thematiek van Transcendence ook zo interessant vind, raad ik je van harte aan om Het Leven van Jenna Fox (Engelse titel: The Adoration of Jenna Fox) van Mary E. Pearson te lezen.

Ga jij deze film kijken?

3 thoughts on “Filmrecensie: Transcendence

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s