Schrijveloerustag

De Schrijveloerustag van Lisette Jonkman reist met z’n mysterieuze naam doorheen blogland, in zijn schrijveloerushanden twee goedgevulde koffers vol vragen over schrijven en ook een paar over loerussen.
Via een doorverwijzing van Liz kwam ‘ie bij mij terecht. De koffers van mijnheer S. Chrij Veloerus zijn met mijn antwoorden weer wat gewichtiger geworden!

Waarom schrijf je wat je schrijft?

Omdat het erin zit, en omdat het eruit moet! Ik verken graag werelden en situaties samen met mijn personages. Een idee is mooi, puur, de vonk. Maar het uitwerken is weer een reis op zich die vaak veel meer inhoudt dan wat je aanvankelijk voor ogen had. Ik schrijf dus ook gewoon wat ik schrijf omdat ik zelf niet weet wat het volle potentieel van een idee is, en ik dat moet uitwerken omdat ik zelf ook benieuwd ben naar de uitkomst. Tja, en een vleugje nood aan escapisme, zoals de meeste schrijvers dat wel hebben denk ik.

In welk(e) genre(s) schrijf je?
Ik schrijf in de genres fantasy, dystopian, sci-fi en paranormal voor young en new adults (en alle andere lezers die openstaan voor het lezen van een verhaal met een jonge protagonist natuurlijk!).

Zie je jezelf in de toekomst ooit een uitstapje maken naar een ander genre?
Niet echt, eerlijk gezegd! Een chicklit, thriller, contemporary YA of iets echt megaliterairs zie ik mezelf nog niet direct schrijven. Ik schrijf eigenlijk gewoon wat ik zelf graag lees en denk dat ik dat voorlopig nog wel even zo ga houden. Maar wie weet, naarmate ik ouder wordt, ga ik misschien ook liever voor een ouder (of net veel jonger?) publiek schrijven en daarmee nieuwe genres verkennen? Time will tell, maar stiekem denk ik dat ik in YA toch wel echt mijn ding gevonden heb.

Wie inspireerde je om te gaan schrijven (of om te blijven schrijven)?
Stephenie Meyer Stephenie Meyer Stephenie Meyer Stephenie Meyer Stephenie Meyer Stephenie Meyer Stephenie Meyer Stephenie Meyer Stephenie Meyer Stephenie Meyer Stephenie Meyer Stephenie Meyer. En zei ik al Stephenie Meyer?

Wie is je favoriete door jouzelf bedachte personage?
Oh, ik eh … Tja, euhm … Nou … Doe mij momenteel dan maar gewoon mijn goeie oude Maximus Sterling a.k.a. Max, de Kraai uit mijn voorlopig enige uitgegeven boek Tweedehands Vleugels. Een beetje een gemakzuchtige antwoord omdat ik momenteel niet aan andere personages wil denken dan degenen waarmee ik bezig ben vanwege reeël afleidingsrisico :p

In welk lettertype werk je het liefst?
Is het vreemd dat ik dit een hele persoonlijke, privacyoverschrijdende vraag vind? 😀 Fonts zijn gek genoeg heel belangrijk voor mij! Ik schrijf eigenlijk meteen in het lettertype waarin ‘Tweedehands Vleugels’ ook gedrukt is: Traditional Arabic.

In welk lettertype zou je nóóit werken?
Alle schreefloze lettertypes, eigenlijk. Sorry Arial en Calibri! En Comic Sans in bold en fuchsia is natuurlijk ook niet de beste schrijfkeuze tenzij het in je MSN-chatvenster is (ja, ik ben oud, ik was een MSN-kind, oké?).

Welk boek had je zelf geschreven willen hebben?
The Selection-trilogie van Kiera Cass, omdat die ‘simple and sweet’ is. En Twilight natuurlijk, dan was ik nu steenrijk èn bevriend met Kristen Stewart. A girl can dream.

Wat is de raarste opdracht die je ooit in een boek hebt geschreven?
Ik snap deze vraag niet helemaal, denk ik? Een Nederlands-Belgisch taalmisverstandje of zo? Ik pas dus maar even voor deze vraag!

Wie is de eerste die jouw verhalen leest (behalve jijzelf natuurlijk)?
Mijn alphalezer supportive boyfriend! Ocharme, hij heeft nogal werk met mij 🙂

Heb je weleens meegedaan aan een schrijfwedstrijd en/of in de jury van zo’n wedstrijd gezeten? (Zo ja: hoe was dat?)
Nope! Ook niet direct van plan, al is het natuurlijk wel een goede manier om naamsbekendheid te verwerven. Maar ik wil gewoon mijn eigen ding doen, en niet het gevoel hebben dat ik een schoolopdracht afwerk waarmee ik dan ook nog iets moet bereiken. Beoordeeld worden hoort bij het schrijverschap maar ik ga dat nu niet meteen op deze manier opzoeken. Misschien ooit wel eens, als de opdracht me echt aanstaat en ik met niets anders bezig ben.

Hoeveel verhalen zwerven er op dit moment door je hoofd heen?
Ik ben momenteel in een zeldzaam vertoon van concentratie helemaal gefocust op mijn VaNoWriMo-project, dus doe me nu alsjeblieft niet alle andere verhalen die ik nog moet schrijven oplijsten want dan ben ik weer afgeleid 😀 (Maar de laatste keer dat ik alle titels opschreef zat ik aan 35, ongeveer)

Wat is jouw schrijfvalkuil?
Afgeleid raken door een shiny new idea (zie hierboven) en geen zin meer hebben om het huidige af te werken.

Ben je weleens herkend in het openbaar als ‘de schrijver van…’?
Hah! Dat kan ik me niet direct indenken als een mogelijkheid voor de toekomst, om eerlijk te zijn! Ik ben al blij als mensen mijn boek en mijn personages kennen, mij hoeven ze niet zo nodig te kunnen identificeren 😉

Dankjewel aan Liz om me te taggen, en nu is het natuurlijk mijn beurt om virtueel tikkertje te spelen! Ik geef de tag door aan Joany van CravingPages.nl, auteur van De Legende van Atargatis (zeemeerminnennnnnnnn) en momenteel bezig aan Ongewenst, een verhaal over djinns. De tweede persoon die ik tag is Patricia Bonilla, auteur van feëenverhaal De Zon Achterna (dat ik echt dringend eens moet lezen) en van Verslaving, dat volgende maand gereleased wordt als ik het goed heb!
Zij gaan volgens mij dus zeker wel heel wat te schrijveloerussen hebben 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s