Over Young Adult en schaamte (of het gebrek daaraan)

Dit artikel van Slate maakte de afgelopen week veel typende tongetjes los in de bookblogosphere. Niet verbazend, gezien het standpunt dat de lifestylewebsite daarin inneemt: volwassenen zouden zich volgens de auteur van dit aanstootgevende artikel moeten schamen omdat ze boeken voor jongvolwassenen lezen.

Hé? En ik die dacht dat volwassen zijn net betekende dat je eindelijk vrij was van zulke beknottende, kinderachtige denkwijzen – bummer, zeg!

tumblr_n5viptt9j81rjmv3ho1_500

Eigenlijk wou ik er zelf niet over gaan bloggen – dat is uiteindelijk gewoon wat Slate wilt bereiken: there’s no such thing as bad publicity (ahum) – maar de trotse YA-lezer èn YA-auteur in mezelf kon dit stuk toch niet geheel onbecommentarieerd voorbij laten gaan. Want wat een verschrikkelijk negatieve B.B.S. (book bullshit, n.v.d.r.) om de virtuele wereld in te sturen.
Toen ik het artikel las, moest ik spontaan denken aan 12-jarige Beliebers versus OneDirectioners die het uitvechten op Twitter over welk popicoon nu het meest omg-waardig is. Komaan, zijn we niet een beetje te oud om andere mensen te gaan dicteren wat ze leuk moeten vinden naargelang onze eigen preferenties?

Maar dat is het punt nu net: we zijn dus blijkbaar te oud. Met ‘we’ bedoel ik mezelf als 24-jarige Young Adult-boekenfan en alle andere mensen die willens-nillens de stempel “volwassen” opgedrukt kregen en daardoor volgens Slate verbannen moeten worden van de YA-boekenafdeling.
Best grappig dus dat de schrijver van het bewuste artikel pleit voor meer volwassen lectuur, wanneer diens eigen neergepende stem verdacht veel klinkt als dat van een kind op de speelplaats dat een klasgenootje uitlacht omdat hij of zij naar Dog with a Blog kijkt in plaats van naar Victorious. (Zijn dat series waar de kids tegenwoordig naar kijken? Ik weet het niet, ik ben oud, blijkbaar.)

Want eerlijk gezegd: who gives a hoot? Moeten we ons als recreatieve boekverslinders dan zorgen maken over wat anderen van onze stapel gelezen boeken vinden? Is literatuur voor de Slate-schrijver niets dan een statussymbool? Mag het ook nog leuk zijn of moeten we een leeslijstje van je afwerken om aanvaard te worden in de glorieuze maatschappij der volwassen lezers, beste Slate-schrijver?
Samengevat is de auteur van het stuk bezorgd dat we alle hoogstaande literatuur mislopen door in YA te blijven hangen en onze tijd te verspillen met driehoeksrelatie en tienerprobleempjes. Nonsens, natuurlijk. Dat is als zeggen dat liefhebbers van popmuziek iets mislopen door niet naar klassieke muziek te luisteren. Over kleuren en smaken … weet je nog?

Zover ik de reacties zie op Twitter en andere blogs trekt niemand zich ook maar ene moer aan van de mening van die ene, zelfingenomen schrijver – en maar goed ook. Maar in mijn achterhoofd kan ik niet helpen te denken dat als het artikel van Slate ook maar één iemand voor één seconde heeft doen twijfelen over het feit dat YA lezen op eender welke leeftijd nog altijd dik oké is, het nodig is dat we (als de gezellige jonge leesgemeenschap die we zijn) een duidelijk signaal zenden naar dergelijke nay-sayers.

Sta dus op van je bureaustoel and say it with me YA’ll: Ik ben … (Vanessa) en of het nu literair verantwoord is of niet, schaam ik me in de verste verte niet om van Young Adult te houden. En van Taylor Swift. En van Frozen en Tangled. En van boterhammen met Nutella. Nah!

8 thoughts on “Over Young Adult en schaamte (of het gebrek daaraan)

 1. Geweldig stuk! Ik heb zo’n hekel aan die hokjesgeest. Ik ben zelfs nog wel wat ouder dan jij….30 en ik vind het heerlijk om YA te lezen.
  Zoals jij ook al zegt zouden we niet van dat hokjes denken af moeten zijn nu we volwassen zijn? Nou ja blijkbaar niet iedereen dus.

  • ik ben bijna 35 en ik moet bekennen ik ben dol op YA. ben nu the one van Kiera Cass aan het lezen en geniet er elke letter van. en zelfs mijn moeder die 60 is is dol op YA, ze is dol op de Twilight serie.

   • Zalig! Ik ben zelf ook een grote Twilight-fan dus je moeder heeft goede smaak 😉 Zo zie je maar: een goed boek kan gewoon echt alle leeftijdsgrenzen overschrijden, of je nu 24, 35 of 60 bent!
    The One heb ik toevallig gisteren besteld, komt normaal morgen aan, ben benieuwd 🙂

 2. Wat Slate roept is gewoon bullshit, want adolescentieliteratuur (En dus YA) heeft nooit een bovengrens gehad, net zoals dat ‘volwassenen literatuur’ geen ondergrens heeft. Zo. :’) Lekker laten lullen en kom maar door met die broodjes nutella (YUM).

 3. Elk boek dat mensen aan het lezen kan brengen is volgens mij een goed boek. Ik snap wel dat men schrik heeft dat de klassiekers uit de belangstelling zullen verdwijnen door het grote succes van YA-boeken. Maar het zijn wel diezelfde boeken die er voor zorgen dat veel mensen beginnen lezen én nadien ook andere genres ontdekken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s