De ongeplande geboorte van een liefdesdriehoek

 Als je in de boekhandel een achterflap leest die de geboorte van een driehoeksrelatie aankondigt, heb je net als heel wat andere YA-lezers misschien al gauw de neiging om je lees- en koopambities te aborteren.
Hoewel ikzelf niet specifiek anti-love triangle ben, snap ik dat wel. Love triangles zijn nu eenmaal een tikje overused in YA. En toch heb ik zelf ook een verhaal met een liefdesdriehoek geschreven … Hoe dat eigenlijk niet echt de bedoeling was, lees je hier!

tweedehandsvleugelssmallcoverIk had nooit gepland om een liefdesdriehoek te schrijven. Maar toen Lucy in ‘Tweedehands Vleugels’ ontvleugeld en alleen in dat steegje lag dood te bloeden, moest ze wel eventjes door iemand gered worden. Dat Max al meteen zou teruggaan om zijn fout recht te zetten, leek me te vroeg in het verhaal.
Lucy gered laten worden door haar grote zus was achteraf gezien ook een optie, maar eigenlijk geen die ik destijds overwogen heb. Neen, J.J. kwam onverwachts op de proppen als haar nobele redder en vroeg haar dan ook nog eens ten huwelijk. Voor de lezer overduidelijk de geboorte van een driehoeksrelatie. Voor mij helemaal niet.

Ik was dan ook best verrast toen ettelijke lezers in hun review opmerkten dat Tweedehands Vleugels een leuk boek was, ondanks het feit “dat die liefdesdriehoek misschien niet echt origineel is”. Liefdesdriehoek? Hè? Tja, tot voor kort zag ik mijn boek dus echt niet als een love triangle-verhaal!

De reden daarvoor is dat je als alwetende (ahum) auteur, het hart van je hoofdpersonage natuurlijk een stuk beter kent dan het personage dat zelf doet. Ik kan het dan ook niet echt zien als een ‘spoiler’ om jullie te verklappen dat dit het liefdesverhaal van Lucy en Max is, en niet van Lucy en J.J. Voor mij (en diep diep diep vanbinnen ook voor mijn hoofdpersonage Lucy) heeft er nooit enige twijfel bestaan over haar keuze. Geen driehoek dus, maar gewoon een rechte lijn van personage A naar personage B, met een kleine kronkelende omweg naar personage C. 🙂
Vinden jullie love triangles inmiddels afknappers of laat je je er wel eens graag door verleiden?
bannerxxxx copy2

2 thoughts on “De ongeplande geboorte van een liefdesdriehoek

  1. Lovetriangles zijn voor mij nog steeds geen probleem, mits ze een functie in het verhaal hebben (dus niet zo van “o, er moest ook nog maar even om haar gevochten worden”). In sommige verhalen ontstaan ze gewoon omdat het een logisch gevolg is van de gebeurtenissen. Het zou me er zeker niet van weerhouden om een boek op te pakken. Eerder een slechte cover of een flaptekst die niet aanspreekt 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s