#DivergentMovie – beter dan het boek?

Ga ik boekverfilmingen ooit beu worden? Let me think abou … Nope! Gisteren was het langverwache Divergent aan de beurt in avant-première bij Cinema Cameo, en ik ben echt supertevreden over hoe dit boek naar het grote scherm vertaald is. Als alle YA-verfilmingen van zo’n hoog niveau zouden zijn, ik = happy fangirl!

Divergent_poster_full

Theo en Shai

Een verfilming begint natuurlijk bij de casting: hoewel ik Theo James nog altijd te oud vind (hij ziet er echt 26 uit ofzo) en ik geen fan ben van Shailene Woodley (dat mens is tegenwoordig overal en ze doet zo aanstellerig in interviews), hebben ze hun personages allebei geloofwaardig neergezet.
Als je dat dan vergelijkt met de acteerprestaties in de vorige YA-verfilming die ik zag – namelijk Vampire Acedemy (klik voor recensie) – mogen we echt onze handjes kussen met Theo en Shai.
Perfect gecast of niet, ze kunnen echt wel acteren!

Herinnering vs. reality

Iets wat ook zeker gezegd moet zijn, is dat de film erg trouw is aan het boek. Zover ik gemerkt heb waren er slechts 2 scènes die redelijk zwaar afweken van het boek: 1) dat Tris haar moeder niet spreekt bij de ouderbezoekdag in The Pit, maar ergens random waar ze goederen aan het uitladen zijn en 2) de eindscène in de controlekamer waar Four in een simulatie zit en Tris moet vermoorden.
Ik vond het wel jammer dat ze die laatstvernoemde scène veranderd hebben. In mijn herinnering was dat een heel intiem moment tussen Tris, Four en een geladen geweer. Nu was het een groot gevecht met Jeanine erbij. Maar soit, it worked on screen. (Of herinner ik me die scène gewoon fout uit het boek? Kan ook!)

De wereld van Divergent

Waar ik een beetje schrik voor had was dat ze, net als bij Vampire Academy, te veel informatie naar het publiek zouden proberen opdringen. De wereldopbouw van Divergent is namelijk niet superevident om over te brengen, maar ik vond het hier prima gedaan met een minimum aan voice-overs en verder gewoon vertrouwend op het interpretatievermogen van het publiek. Ook zagen alle sets en special effects er suuuuuper uit – veel cooler dan ik me ooit had ingebeeld tijdens het lezen en ook knap realistisch. Alle vraagtekentjes die ik had bij het lezen van het boek waren hier vergeten omdat alles eruit zag alsof het gewoon steek hield. Dit was een echte wereld – de wereld van Divergent.

Ellie en Veronica

Kleine details kunnen soms een groot verschil maken: muziek van Ellie Goulding bijvoorbeeld! De soundtrack en score bij deze film was echt stevig en goed getimed.
En dan komt Veronica Roth herself gewoonweg in beeld bij de ziplining scène! Ik herkend haar meteen en begon als een gek te wijzen: “Da’s Veronica, de schrijfster!” Ik voel me altijd zo trots als auteurs cameo’s doen (Stephenie in Twilight en Breaking Dawn part 1 bijvoorbeeld) want da’s altijd zo’n momentje waarop ik denk: “You made it girl. Je hebt een boek geschreven en kijk eens hoe ver het je gebracht heeft.” Is dat silly? Misschien een beetje, maar mijn innerlijke auteur kan daar echt van genieten! Ook dat Uriah’s naam op het scorebord stond was zo’n klein detail dat fans zullen weten te appreciëren.

Afscheid nemen (SPOILERS VOOR ALLEGIANT) bestaat wel

trischici copyOmdat ik de trilogie natuurlijk al heb uitgelezen, vond ik het soms best wel moeilijk om personages waarvan je weet dat ze gaan sterven nu op het witte doek tot leven zien te komen. Met op kop natuurlijk wijlen ons hoofdpersonages … Regelmatig – soms echt op de meest willekeurige momenten – moest ik traantjes verdringen omdat ik nu het begin zag van iets waarvan in het einde al ken.
Vooral toen Tris Caleb ging bezoeken in Erudite en ze zei “Faction before blood, yeah?” kwamen de waterlanders aanzetten. SHE D**S FOR YOU IN THE END, CALEB! Tja, laat ons zeggen dat ik nog altijd een emotioneel wrakje ben als het op Allegiant aankomt!

 

Eindoordeel: Laat Insurgent maar komen want ik heb alle vertrouwen in het verdere verloop van deze boekverfilmingen. Ik durf zelfs zeggen … ja … dat ik meer genoten heb van de film dan van het boek! Goed gedaan Neil Burger en co. Een high-five en een plak dauntless cake voor alle betrokkenen!

Hebben jullie ‘m al gezien? Opinions zeer welkom in de comments!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s