Een “geeffout” in onze sterren

Het is niet voor niets dat ‘ster’ en ‘stress’ met dezelfde letters geschreven worden. Soms heb ik bij het beoordelen van boeken op Goodreads echt last van sterretjestress. Zo gebeurt het me vaak dat ik vierenhalf sterretjes wil geven (wat niet gaat op Goodreads) en dus verscheurd zit tussen het toekennen van 4 of 5 symbolische hemellichamen … En dan vallen “geeffouten” in onze sterren wel al eens voor! (Sorry John Green, ik leen even je titel if you don’t mind!)

Maar goed, deze blogpost is geen aanklacht tegen het sterretjessysteem van Goodreads (als we halve sterretjes zouden krijgen, willen we waarschijnlijk ook kwartsterretjes en uiteindelijk geef je alleen nog maar pixels). Wel gaat deze blogpost over ‘comebacksterretjes’.

Comebacksterretjes zijn – in tegenstelling tot wat je misschien denkt – geen teen celebrities die een wanhopige terugkeer naar de entertainmentindustrie maken, maar wel de sterretjes die je achteraf nog stiekem gaat aanplakken of afpakken op je Goodreadsbeoordeling. Doe nu maar niet alsof je dat nog nooit gedaan hebt!

Ik probeer het over het algemeen wel te vermijden gezien ik ervan uitga dat ik destijds mijn eerlijke mening gegeven heb, maar soms .. heel soms … spot ik toch ergens een “geeffout” in mijn beoordelingssterren.

Voorbeeldje: The Coldest Girl in Coldtown van Holly Black was een erg goed boek en verdiende wat mij betrof – heel objectief gezien – 5 sterren: het zat goed in elkaar, de personages waren interessant, het was origineel, spannend … Maar als ik er nu puur gevoelsmatig – en dus meer subjectief – aan terugdenk , denk ik niet van “Oooh ja, wat een zalig boek, dat moet ik nog eens herlezen en ook zeker aan iedereen aanraden.”

Het omgekeerde had ik dan weer bij o.a. Torn van Amanda Hocking. Onlangs bladerde ik nog eens door mijn read-list en zag ik dat ik maar 3 sterretjes gegeven had. En dat terwijl ik er toch met een 4-sterretjesgevoel op terugkijk. Same goes voor The Charge van Sharon Bayliss: als je nu echt als ‘recensent’ gaat nadenken, had dat boek heel wat flaws. Maar gewoon als lezer denk ik er nog regelmatig aan terug met niets dan goede herinneringen – ondanks de aanwezige flaws die mijn innerlijke recensent gespot heeft dus!

Wat denken jullie: zijn comebacksterretjes oké of niet? Doen jullie het ook wel eens? Zou je graag halve sterretjes kunnen geven op Goodreads? 

2 thoughts on “Een “geeffout” in onze sterren

  1. Soms maak ik gebruik van het comebacksterretje.., maar niet zo heel erg vaak. Vaak zie ik het boek dan terugkomen op mijn lijst en denk keihard NEE. En tja… Dan moet het wel…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s