Schrijfjob vs. Schrijfhobby

Zoals jullie misschien wel weten (of misschien ook niet) ben ik ook in het professionele leven bezig met schrijven. Meer specifiek: ik ben copywriter bij een e-commercebedrijf. Naast een schrijfhobby heb ik dus ook een schrijfjob – soit, eigenlijk heb ik gewoon een serieuze schrijfverslaving.
Bestaat daar een rehab voor?

Ik ben wel echt dankbaar dat ik mijn maandelijkse boterham verdien met full-time schrijven, zelfs al zijn het dan “maar” korte, humoristische en commerciële tekstjes – geenszins iets literair dus. Maar dat betekent wel dat ik na acht uur achter m’n werkcomputertje te hebben zitten schrijven naar huis ga … om te schrijven!

Soms misschien een beetje te veel van het goede. Mijn rug en polsen menen alleszins van wel. Zou ik meer tijd en zin hebben om te schrijven als ik het niet al voor de kost deed? Misschien, maar buiten mijn pen heb ik niet veel benutbare talenten of ambities dus we zullen het voorlopig niet te weten komen 🙂

In mijn absolute droomjob zou ik schrijven (het schrijven van eender wat) kunnen combineren  met wat grafisch werk, het onderhouden van social media, marketing … Want nu heb ik op het einde van de werkweek soms best wel het gevoel dat ik al mijn wakende uren in een Word-document gespendeerd heb! Wat meer afwisseling zou leuk zijn. Misschien kwam ik dan meer aan schrijven toe.
Then again, maybe not.

Een schrijfjob is volgens mijn ervaring dus best te combineren met een schrijfhobby, maar moest je weet hebben van een schrijversrehab laat je het voor alle zekerheid toch maar even weten in de comments – misschien doe ik op een dag nog wel eens een overdosis wordcount en ga ik het nodig hebben 😉

8 thoughts on “Schrijfjob vs. Schrijfhobby

 1. Hihi, tsja! Jij hebt eigenlijk precies verwoord waar ik af en toe aan zit te denken. Ik bedoel, ik studeer nu nog (kinderopvang). Maar volgend jaar studeer ik af en wil dan een opleiding voor schrijven gaan volgen. Ik moet natuurlijk maar hopen dat ik word toegelaten omdat er een strenge selectie is, maar zelfs als dat niet gebeurt weet ik vrijwel zeker dat mijn baan iets met schrijven moet gaan worden. En ja, als ik dat doe maak ik dus van mijn hobby mijn werk. Dat zou geweldig zijn. Maar ook geweldig beangstigend…

  Want wat nu als ik dat ook te eentonig vind worden? Ik bedoel, ik heb wel wat andere passies. Lezen (maar maak daar maar eens je werk van), gitaar spelen (maar een muziekant? – naah) en fotografie (maar het lijkt me niets om daar mijn werk van te maken denk ik). Maar maar maar. Toch begin ik het steeds minder beangstigend te vinden nu het dichterbij komt. Ik ben naar de open dag van de school geweest waar ik de opleiding zou willen volgen en ik heb me ook aangemeld voor een meeloopdag, die over twee weken al is.

  Toen ik voor het eerst rondliep op die school op de open dag, was mijn grote twijfel verdwenen. Ik was ineens niet meer bang dat ik het niet leuk zou vinden. Want het moment dat ik daar binnen liep, werd ik zó enthousiast als ik het hele schooljaar van mijn huidige studie nog niet ben geweest. Als het kon, had ik me afgelopen december al aangemeld voor het toelatingsexamen. Maar helaas. Ze nemen alleen mensen aan die het schooljaar erop al meteen kunnen starten. Dus ik moet nog wachten tot aankomende december. Super spannend! En in de tussentijd dus maar zoveel mogelijk schrijven, zoveel mogelijk oefenen. =)

  • Ik begrijp echt helemaal wat je bedoelt! Het is ook altijd mijn droom/ambitie geweest om te schrijven voor m’n werk, maar intussen doe ik het drie jaar en denk ik dat het misschien toch eens tijd iets voor iets anders – waardoor mijn schrijfhobby meer ademruimte krijgt, zeg maar.

   Ik duim er alvast voor dat je door de selectie voor de cursus komt! Ik vind het altijd enorm bewonderingswaardig als mensen na hun studies nog zoiets gaan bijstuderen 🙂 Idd veel oefenen, veel lezen en dan fingers crossed!
   Wat voor schrijfopleiding is het precies? Zelf heb ik journalistiek gestudeerd, maar verder nooit een extra cursus ofzo gevolgd … Zou ik misschien wel eens moeten doen, het kan er alleen maar op beteren hé, haha 🙂

   • Ja, ik begrijp je helemaal wat betreft de ademruimte en zo! En wat Creative Writing betreft: het is echt een opleiding van vier jaar hè, zeg maar één niveau lager dan universitair. (Ik weet even niet meer hoe dat heet in België, maar hier heet het HBO.) Ik heb eigenlijk geen idéé of het ook te volgen is in België, maar het is ook nog niet zo lang in Nederland. Dus ja. 😉 Hier kan je wat meer informatie erover lezen: http://www.artez.nl/schrijven/Creative_Writing. En aankomende week ga ik er een post over online zetten, omdat ik over twee weken naar de meeloopdag ga. Ik kreeg min of meer zin om die post te maken toen ik hier aan het reageren was op deze post. Hetzelfde geldt met je inspiratiepost. Weet je nog dat ik reageerde dat ik je mijn inspiratietheorieën zou besparen? Wel, ik heb er dus echt een post aan geweid van zo’n 300 woorden. xD Die verschijnt maandag. 😉

   • Wauw, da’s echt een serieuze opleiding zeg, ziet er super uit! Denk inderdaad dat er in België zo niets bestaat – helaas! Succes ermee alvast.

    Kijk er al naar uit om maandag je inspiratiepost te lezen 😉 Altijd fijn om te horen wat anderen inspireert!

   • Haha, dank je! Ik vind het toelatingsexamen alleen al een uitdaging. Ik ga ervoor! Meer dan alles kan ik niet geven. En als dat niet goed genoeg is, faal ik maar. En dan doe ik het daarna nog een keer! Dan ga ik het alsnog proberen te halen en andsrs faal ik daarna gewoon op een minder harde manier. 😀 En wat de post betreft: Die gaat echt puur over mijn theorie van hoe inspiratie in gang wordt gezet. Nog niet eens over specifieke dingen waar ik inspiratie door krijg. 🙂 Ik ben benieuwd wat je ervan vinden gaat! 😉

 2. Ik herken dit wel. Ik werk twee dagen in de week op de redactie van het universiteitsblad als studentredacteur, werk daarnaast als freelance copywriter & tekstcorrector, schrijf vrijwillig voor het faculteitsblad etc. en heb nog m’n eigen blog. Over het algemeen gaat dat prima, maar soms is het ook wel eens wat veel naast studie en dergelijke 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s