Schrijfschijven

Schrijf jij met de muziek op maximaal volume de ziel uit je lijf? Of liever in een cocoon van stilte? Bij mij staat er doorgaans wat achtergrondmuziek op omdat ik me anders te veel op mijn gedachten focus en dan raak ik wel eens vast te zitten.

Dit zijn de nummers die me momenteel het vaakst vergezellen als ik er nog een hoofdstukje moet uitknallen of als ik gewoon luiliederlijk aan het typen sla. (PS: zo goed als alle nummers van deze artiesten/bands zijn de moeite waard, maar ik selecteer even enkele favorietjes!)

Welke muziek verkies jij als je aan het schrijven bent, m.a.w.: wat zijn jouw ultieme schrijfschijven?

bannerxxxx copy2

9 thoughts on “Schrijfschijven

 1. Monsters! Die komt uit Twilight, dat is zo’n lekker lied! En verder ken ik ze niet (al heb ik die van Ellie misschien weleens gehoord). Maar ik ben ook dol op liedjes die gaan over schrijven, vooral als er woorden van in de titel zitten. Dus die laatste is ook erg gaaf! Zo vind ik “Paperback Writer” van The Beatles echt een super coole, ghihi!

  Maar wat ik meestal doe tijdens het schrijven? Bij mij begint schrijven eigenlijk altijd met muziek. Het komt regelmatig voor dat ik mijn schrijfboekje opensla met de pen ernaast en op mijn mobiel muziek opzoek waar ik op dat moment zin in heb. Vaak zijn dat vooral liedjes van dezelfde artiest, maar het kan eigenlijk van alles zijn. Het hoeft tekstueel niet eens aan te sluiten op dat wat ik schrijf, als het maar een soortgelijk gevoel oproept.

  De artiesten waar ik nu veel aan heb, zijn bijvoorbeeld Belle & Sebastian (vooral hun album Writing About Love), Jacqueline Govaert, Jake Bugg en Eefje de Visser (maar wanneer ook niet). Ik houd ervan om eerst wat liedjes mee te zingen of gewoon wat mee te spelen op de gitaar voor ik begin met schrijven. Ik word dan zo vrolijk en krijg er echt Energie van, met een hoofdletter E. En uiteindelijk vind ik vanzelf een tekst in een liedje waarvan ik denk: ‘Omg, dat voelt echt even als dat stuk wat ik nu wil gaan schrijven!’ En dan begin ik met schrijven, waarna ik meestal datzelfde liedje eerst minstens vijf keer luister. Of ik zet gewoon het hele album op. Uiteindelijk eindig ik er in elk geval vaak mee dat iets al duizend keer herhaalt is. Maar dan heb ik dat zelf al niet eens meer door omdat ik helemaal gehyperfocust ben op mijn werk. En de momenten dat ik het wel merk, word ik alleen maar blij dat ik nog steeds dezelfde liedjes hoor. Dan houd ik het gevoel vast wat ik wil hebben bij het schrijven. =) *zucht.* Oké, dit voelt echt als een mega peptalk. Al had ik de peptalk vandaag niet nodig. Ik heb al inspiratie genoeg en die moet er echt uit komen nu. De muziek staat al aan, dus ik ga maar even! =D

  • Sowieso zijn alle soundtracks van Twilight prima geschikt om op te schrijven, want ze doen me natuurlijk denken aan de reden waarom ik ben beginnen Young Adult schrijven en da’s Twilight! ^^

   Dat album van Belle & Sebastian ga ik alleszins ook een keertje uitproberen 😉

   Veel schrijf- en luisterplezier 😀

   • Haha, thanks! Jij ook! Ik vind dat je volledig gelijk hebt wat die muziek betreft. Ik heb zelfs nog een paar maanden gewacht met het luisteren naar de muziek van Eclipse toen die eigenlijk al uit was. Want ik wilde die inspiratie-gevoelens vers houden tot ik in de auto naar Frankrijk zat. Dan mocht ik van mezelf alles laten gaan en er voor het eerst sinds na de film naar luisteren, tijdens het schrijven. En het werkte! Ik kreeg gewoon kippenvel van die liedjes. =) Weet je welke ik ook mooi vind? Let’s Get Lost van Beck and Bat For Lashes. Want die doet me denken aan Bella en Jacob, de betere tijden van het boek. Omdat Bella zich toen ineens niet meer als een kwetsbaar konijn gedroeg. =D

    Ben trouwens net weer wat nieuwe muziek op het spoor via YouTube: Blur (het album heet The Best Of). Best wel lekkere, doet me een beetje denken aan R.E.M. dus ik denk dat het ook uit die tijd stamt, maar ik ken Blur dan weer niet. 😉

   • Wat gek dat je Blur nog niet kende? Song 2 was in mijn jeugd echt wel één van de meest gedraaide nummers ooit ofzo 😀 (Misschien alleen maar in België ofzo, haha :p)

    Momenteel luister ik tijdens het schrijven toch vooral naar rustige indie-rock zoals Fleet Foxes, Band of Horses, The Head and The Heart … Maar dat wisselt nogal!

   • O, echt?! Tsja, ik had er nog nooit van gehoord! Ik heb (nog?) niet een tweede keer naar geluisterd. Voor zover ik gisteren heb gehoord, ken ik geen van hun liedjes.

    Van die drie onderstaande namen ken ik enkel Band of Horses trouwens! Zal de andere twee ook eens opzoeken. Maar ik ben NU ook aan het schrijven (en hoe!) en luister nu naar Spinvis. Ken je hem? Hij maakt ook vette muziek. 🙂

   • Há, ik vind het dan toch vet dat hij in België ook wel wat bekend is! Nou ja, een paar vrienden van me wonen in België en er is één vriendin van me die de liefde voor Spinvis deelt. Dus ik wist zeker dat er tenminste één Belg is die ernaar luistert, haha! =D

    Maar trouwens! Ik heb eens wat muziek van Fleet Foxes opgezocht en ik kwam uit bij hun album Helplessness Blues. De muziek doet me echte een beetje denken aan Iron & Wine qua stem maar ook aan James Taylor door het gitaarspel en zo. Super fijne zooi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s