Best of 2013

Aww, books! They make you laugh, they make you cry and they make you want to tear your hair/the pages out sometimes. En de beste zijn die waarbij je het alledrie tegelijk doet! Aangezien de eindejaarsperiode er eentje van terugblikken is, hierbij mijn selectie lievelingsboeken die ik in 2013 gelezen heb.

Opgepast, er kunnen hier en daar enkele milde spoilers voor de besproken boeken tussenzitten!

Best emotional journey: Angel Fever van L.A. Weatherly

18193846De Angel-trilogie staat zeer hoog in mijn ranking “all time favorites”. Het is één van die boeken waarbij ik echt een band heb met de personages. Willow is met gemak één van mijn lievelingsheldinnen uit de Young Adult-wereld (samen met Bella, Wanda en Melanie, Katniss, Laurel en Evie).
In Angel Fever schreef L.A. Weatherly Willow door een hels jaar, maar stukje bij beetje kwam ze daar ook weer uit – sterker, volwassener, precies zoals het hoort in het genre Young Adult. De scène waarin ze alleen terug naar Pawntucket rijdt en ze rust vind, zal me altijd bijblijven. Je gaat in dit boek echt op een emotionele reis en komt rijker terug thuis.

Beste ‘verzin je eigen taaltje’-boek: The Maze Runner van James Dashner

6186357The Maze Runner is één van die zeldzame boeken die op je inbeukt, mede door het unieke taaltje dat ze er gebruiken: shanks, klunk, ‘good that’ (in plaats van ‘okay’), shuckface … Geweldig vind ik dat!
Ik heb zelf ook nogal de neiging om woorden uit te vinden, en als mensen me dan zeggen “Dit woord bestaat helemaal niet” heb ik zoiets van: “Ik heb het opgeschreven, je weet wat ik bedoel – dit woord bestaat duidelijk wel.” Boeken met hun eigen vocabulaire charmeren me dan ook al snel. The Maze Runner is one of them.

Best … everything – romance, storyline … : A Discovery of Witches van Deborah Harkness

8667848A Discovery of Witches is gewoon het beste in alle opzichten die je je kan bedenken. Het is het boek waarmee ik 2013 begonnen ben in januari, en nu sluit ik af met deel 2 uit de Allerzielen-reeks (Shadow of Night) in december. Full cirle!

 

 

 

Beste wereldopbouw: Under the Never Sky van Veronica Rossi

11594257Dit boek heeft me van mijn spreekwoordelijke sokken geblazen met diens intrinsieke wereldopbouw: je begint in een futuristische afgesloten wereld, komt hardhandig terecht in een primitieve nederzetting waar magische krachten heersen, hier en daar een kanibaal met een vogelmasker op en dan ook nog – waarom niet – even uitrusten in een soort van luxeburcht waar zowel het primitieve als technologische samenkomt. Geniaal, gewoon.
Ik moet echt eens dringend deel 2 lezen (maar heb stiekem een beetje schrik dat het veel minder goed gaat zijn, dus stel ik het almaar uit).

Beste verrassing van 2013: The Charge van Sharon Bayliss

17239442 (1)Op een dag kreeg ik een mailtje van deze auteur, dat neerkwam op: “Ik zag dat je mijn boek als ‘to read’ hebt aangeduid – hier is een gratis exemplaar!” So nice! Maar had ik zin om dit boek te lezen? Niet echt. Ik kom me eerlijk gezegd zelfs niet herinneren dat ik het als ‘to read’ had aangeduid!
Maar ‘The Charge’ was echt een zéér aangename verrassing. Het verhaal racet vooruit, de personages zijn realistisch en sympathiek, de wereldopbouw is uniek … Vond het ook erg leuk een New Adult te lezen en ga dat in 2014 zeker vaker doen.

Beste ‘wtf-moment’: Allegiant van Veronica Roth [SPOILERS!]

17383918What. The. Fuck. Ik bedoel … Is ze écht … *fluistert* dood? Ik … Neen, wacht … *leest paar pagina’s opnieuw* … *staart naar het boek* … FUCK!
Dat verwacht je toch niet? Ik was er echt niet goed van, en dan was ik niet eens een grote fan van deze serie. Ik heb zelfs gehuild.

 

 

Beste Twilight-heimweeremedie: Need van Carrie Jones

4070493Dit is gewoon een hartstikke leuk boek, meer niet. Dr. Carlisle Cullen heeft me dit voorgeschreven als remedie voor mijn Twilight-heimwee: meisje verhuist naar een regenachtig bosdorpje, vind een supernatural boyfriend … Maar dan gaat alles toch een heel andere kant op dan in Twilight.
Licht leesvoer maar daarom niet minder terecht in deze selectie.

5 thoughts on “Best of 2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s