Inspiratie zit in een klein hoekje/koekje/boekje/vloekje/doekje … eigenlijk overal

Als auteur (als ik mezelf al zo mag noemen) krijg je wel eens de vraag gesteld waar je je inspiratie vandaan haalt. Aangezien tot dusver niemand me dat vroeg, stel ik hem even aan mezelf – hah! “Hé Vanessa, waar haal jij je inspiratie eigenlijk vandaan?” “Dat is een goede vraag, Vanessa! Ik beantwoord hem hieronder.”

nmbs-treinVoor mij kan inspiratie van overal komen. Ik voel me vaak erg geïnspireerd op het openbaar vervoer, hoe gek dat ook klinkt: de voorbijrazende landschappen in kruisbestuiving met halfoverhoorde gesprekken van medereizigers, is iets wat bij mij interessante hersenspinsels kan opleveren.

Het idee voor Tweedehands Vleugels kreeg ik bijvoorbeeld op de bus in Brussel, toen ik in het pikkedonker van m’n werk naar het station reed, intussen alweer 2,5 jaar geleden. Ik zag ergens iets liggen in een steegje waar we voorbij reden, waarschijnlijk gewoon wat rommel ofzoiets. Maar in mijn hoofd zag ik in een zwartgevleugeld wezen over iemand gebogen. Hij was iets aan het stelen. Vleugels, zei mijn muze. En zo werden Max de Kraai en Lucy de Beschermengel geboren. Het was en vlotte bevalling, zeg maar 🙂

Voor mijn andere momenteel actieve projecten kwam de inspiratie van:

 • Een interessant Engels citaat dat ik op Pinterest tegenkwam
 • De titel van een ander boek (die ik helemaal anders opgevat had, bleek toen ik het boek las)
 • Het feit dat ik me kortstondig verschrikkelijk oud voelde toen ik 24 werd 😀
 • Een afgebroken stuk plastiek dat ’s ochtends op het perron lag (not kidding, daar heb ik echt een boek op gebaseerd)

Zo zie je maar: inspiratie kan van overal komen!

Waar halen jullie je ideeën zoal vandaan?

6 thoughts on “Inspiratie zit in een klein hoekje/koekje/boekje/vloekje/doekje … eigenlijk overal

 1. Mooi stukkie! Apart dat mensen dat nog nooit aan je hebben gevraagd! Ik heb de vraag regelmatig gehad. Vooral van mensen die zeggen: “Jij schrijft? Ik wil ook schrijven! Ik heb alleen nooit genoeg inspiratie. Hoe doe jij dat dan?” Eigenlijk kan ik wel een hele blogpost wijden aan mijn inspiratietheorieën, maar ik zal het je besparen. Wanneer ik de meeste inspiratie krijg is inderdaad ook in het openbaar vervoer, net als jij. Maar dan meer door dingen die ik IN de trein zie in plaats van buiten. Mijn inspiratie vind ik ook veelal in muziek. Soms al in het gevoel dat de klanken van de muziek me geven, maar ook weleens door iets in de tekst.

  Verder heb ik momenten dat ik regelmatig schrijf en ik heb ook momenten dat ik minder regelmatig schrijf. Wanneer het eerste van toepassing is, merk ik vaak van die kleine dingetjes op die ik dan wil opschrijven voor een verhaal idee. Kan iets heel simpels zijn, zoals een bepaald woord, een bepaalde uitspraak of een persoonlijkheidstrekje. Alles wat maar inspiratie kan bieden en ik interessant genoeg vind, schrijf ik op in een boekje. Tijdens het schrijven pak ik die er dan bij en dan mix ik van alles door elkaar. =)

  • Grappig dat jij ook in het openbaar vervoer inspiratie vind 😀 Ik ben daar dus blijkbaar niet alleen in!

   Dat in een boekje opschrijven heb ik ook een tijdje geprobeerd, maar het lukte me niet zo goed: ik stuur liever alles naar mezelf in mails zodat ik het meteen digitaal heb 😀

   • Dat is ook een manier natuurlijk! Ik moet je nageven dat het een takkenwerk is om over te typen. Ik heb 10 Moleskines gevuld en de meeste tekst erin heb ik inmiddels overgenomen. Ik ben er alleen wel meer dan een maand mee bezig geweest. =P Echter blijf ik met de hand schrijven. Ik heb daar gewoon wat mee, er komt bij mij een bepaald gevoel bij kijken. Het is stiekem ook wel een beetje een statussymbooltje hoor. Ik vind het gewoon mooi om te zeggen: “Kijk, die heb ik allemaal vol geschreven.” Mooier dan om te zeggen: “Ik heb vijftien Word-bestanden met elk vijftig pagina’s vol tekst.” Zo blijft het wat aanraakbaarder, alsof ik het dichterbij me heb zeg maar. ^.^

   • Ghihi dat kan! Ik ben nu bezig in een notitieboek dat ik vorig jaar met mijn verjaardag heb gehad. Dat is echt een hele dikke, maar ook ontiegelijk fijn. Ik zit te twijfelen waar ik hierna in ga schrijven. Weer 10 Moleskines of toch maar wat anders? Dan heb jij het weer makkelijk met de laptop, hihi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s